BLOGG

Våren 2024 

 Ingen utstillinger er planlagt våren 2024, så her blir det å arbeide med hjemmesiden og å jobbe med nye prosjekter og produkter. PLUSS selvsagt nye workshopper, dersom det melder seg interesserte. Vinter og tidlig vår er jo egentlig ikke aktuell for ecoprint her i landet, siden mange planter enda ligger i dvale. Men siden jeg allerede har plukket, tørket og presset blader har jeg noe vi kan bruke, selv så tidlig som april. Noen vintergrønne blader kan også brukes. Dessuten kan både roser og eukalyptus kjøpes i blomsterbutikken! 
Hvis du er interessert i å prøve deg på et lite ecoprinteventyr, klikk på aktiviteter og fyll ut kontaktskjemaet som ligger der. Der finnes også mer informasjon. 

Høsten 2023

Høsten er den travleste tida på året for meg. og i år har det vært aller mest travelt, med økodager på Ramme gård 30.09. og 01.10., høstutstilling på Skjeberg prestegård 26.-29.10. og Jul i eget verksted i desember og deltakelse på Fredrikstad kunstforenings medlemsutstilling i desember. 

Blader skal plukkes og tørkes/presses, ting skal produseres, strykes/stives og prises. Alt skal presenteres på en tiltalende måte. Aller helst skal jeg også fornye kolleksjonene, så ting ikke bare går på repeat. Det er gøy å holde på, samtidig som det også er stressende og slitsomt når ryggen verker, og tiden ikke strekker helt til. Men jeg prøver å fortelle meg selv at "det får bli som det blir". For dette skal ikke føles som en jobb, men som en fin pensjonistaktivitet. Håper på godt besøk når dørene åpnes til de ulike aktivitetene!

Utstilling på Skjeberg prestegård 

26.-29. 10. 2023

For fjerde gang åpner Øivind Kraft prestegården. Så det blir utstilling i år også. Jeg vil ha med meg flerlagsbilder i ecoprint, skjerf, putetrekk, toalettmapper mm. Øivind har sine håndstøpte lys, pluss litt bærprodukter, Monica Svarød Aasen har tegninger og Line Kjølberg har kaker. Dette blir spennende! 

Over: ett av mine flerlags ecoprintede bilder. 

Jul i verkstedet

Når vi nærmer oss jul, åpner jeg verkstedet, slik jeg har gjort i over 15 år. 

Mitt verksted

Da jeg kjøpte huset her på koselige Nabbetorp i Fredrikstad, var dette en nedslitt uthus. Det regnet gjennom taket og det var kun ett vindu og en dør. De gamle veggene ble revet, så bare reisverket sto igjen. Fordi både min virksomhet krever et stort arbeidsbord, et sybord og masse plass til materialer og utstyr, ble uthuset utvidet med 1 meter i hele lengderetningen. Det ble satt inn 6 vinduer, så lyset kunne slippe inn. Nå er det blitt et ca. 30 kvm stort arbeidsrom, der jeg kan søle og rote så mye jeg vil og låse døra bak meg når jeg er ferdig med dagens prosjekt. Deilig!

Ordning och reda

Med årene har jeg forstått verdien av (litt!) orden. Da vet jeg sånn omtrent hvor de ulike materialene og redskapene er, og jeg unngår at dagene går med til mer eller mindre vellykket leting, med påfølgende frustrasjon og humør på sparebluss. Og det er både mer oversiktlig og innbydende når de ulike tekstilene er sortert etter farge, som her



Hjelpemidler

På ulike vegghyller har jeg et stort utvalg av glasskrukker med tanniner og plantefarger til ecoprintvirksomheten min. Jeg synes det er et vakkert skue, der de ulike jordfargete nyansene spiller opp mot hverandre. Men jeg innrømmer at det nesten er i overkant mange muligheter, så det er vanskelig å huske hvordan de ulike pulvertypene agerer og interagerer. Ikke er jeg systematisk nok til å notere ned hvert eneste gram jeg bruker av de ulike remediene heller. Kanskje er det derfor jeg stadig blir overrasket over fargenyansene som dukker opp? Samtidig er forventningen til det uventede som kan dukke opp noe a drivkraften min. Så aldri så galt at det ikke er godt for noe? 

Handletur

Etter å ha gjort fire vellykkede prøvetrykk på gamle, fine, tykke, vakre håndklær i blank, deilig lin, måtte jeg innom Ullerøyveien antikk og kuriosa i Ullerøy. Og jammen fant jeg ikke 11 håndklær i ulik tykkelse og størrelse. så nå blir det håndkletrykk fremover

Pustepauser

Å jobbe stående på et betonggulv er krevende for kroppen, og særlig kan ryggen finne på å si ifra at NÅ er tiden inne for et pust i bakken. Da er det godt å ha en god stol å sette seg i. Derfra kan jeg studere nye metoder i ecoprint- og filtefaget, ved å søke opp mine heltinner i de ulike fagmiljøene, høre på radioen (P2), eller bare glane ut i lufta med kaffekoppen eller Cola Zero-glasset lett tilgjengelig. Apropos faglige forbilder, det er helt utrolig hva de får til med vegetabilske og animalske fibre. Former og farger som bare skikkelig gode håndverkere kan trylle frem. 

Mitt fagbibliotek

Alt jeg jobber med har en rik faghistorie. Derfor har jeg et rikt utvalg med bøker som hjelper meg når jeg står fast i prosessene.
Filting eller toving regnes som den første metoden for å fremstille tekstiler, og de eldste funnene er opp mot 8000 år gamle. Teknikken stammer sannsynligvis fra Sentral-Asia, i følge Store Norske Leksikon. Også i Norge har det vært tovet lenge. Men det var først når Norske filtmakere ble stiftet i 1994 at filtingen ble en del av kunst(håndtverks)feltet. 
Ecoprintingens historie kan knyttes til plantefargingens historie. I Osebergdronningens grav fra tiden år 800 – 1000 ble det funnet en liten skål med vaidfrø (gir blå farge ved farging). I Osebergfunnet fant man også rester av flere forskjellige fargede tekstiler. Å printe med planter sies å ha oppstått ca 1730 (wikipedia). I dag jobbes det med ecoprint over hele verden, noe de mange tilbudene om nettkurs også vitner om.

Mine fagnotater

Jeg kan dessverre ikke skryte på meg en klisterhjerne! Så i tillegg til det jeg finner i bøkene i fagbiblioteket mitt, har jeg en rekke permer med råd og tips jeg har fått på de mange analoge og digitale kursene jeg har tatt.  Permene mine er gode å oppsøke når hukommelsen svikter. 
May Jacobsen Hvistendal, Kirsten Lundbergh, Irene Thorsrud Eik, Trine Stormer, Jeanette Appleton, Nicola Brown, Irit Dulman, Suzanne Dekel og Kathy Hayes har alle hjulpet meg til å prøve mer, forstå mer og ønske  mer.